Nepražené kakao - druh závislosti

Každý má nějaký druh závislosti. Jedni jsou závislí na pohybu (sportu), druzí na kávě na cigaretách nebo alkoholu... Není žádným divem, že se dá závislost vybudovat i na kakau (neboli čokoládě). Často si tento typ závislosti ani neuvědomujeme. Kakao nám poskytuje živiny, které nás uspokojují. Cítíme se po nich šťastnější a spokojenější. Tento druh závislosti nám navíc může být prospěšný i ze zdravotního hlediska a to hlavně díky obsaženým přírodním antioxidantům. Pokud však chceme kvalitní živiny, musíme si vybírat i kvalitní suroviny. Na trhu je k mání hodně druhů čokolády. Jakou si tedy vybrat? Je dobré se orientovat podle procenta kakaa. Na trhu najdeme 70% až 99% čokolády. Jak tomu už bývá, nejlepší zdroj najdeme v přírodě a to v podobě nepražených kakaových bobů. Z těch si můžeme vyrobit všelijaké laskominy a zároveň budeme mít ten nejkvalitnější zdroj vůbec. 

Tady vynikající recept pro dobrou náladu: 

5 vajec

120g třtinového cukru (Muscovado)

100g celozrnné špaldové mouky hladké

100g celozrnné špaldové mouky hrubé

2 lžíce jemných ovesných vloček

2 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů)

300 g strouhaných jablek

3 lžíce nepraženého kakaa prášek (např. life food, iswari)

50 g kakaových bobů (např. life food, iswari)

Bourbon vanilka, citronová kůra, 2 lžičky skořice

100 g sekaných vlašských ořechů

50 g rozinek

50 g slunečnicových semínek

150 ml olivového oleje

200 g čokolády na polevu (např. Vivana)

kokos a máslo

Vejce rozšleháme s cukrem. Přimícháme všechny ořechy, semínka, koření a olej. Po důkladném promíchání přidáme mouky s vločkami a kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme cca 20 - 35 min. při teplotě 175°C. Záleží na tloušťce těsta na plechu. Doporučuji dát na klasický plech velikosti trouby (cca 30x40 cm). Koláč je pak tenčí a pěkně propečený. Věřím že si pochutnáte. 

Zdroj: Zdeňka Kolláriková, Ivan Mach: Moje Bio pochoutky, Grada