Slovník pojmů
Bioimpedance – měření vody a tuku v těle Tato metoda využívá slabé, pro lidské tělo naprosto bezpečné a nepostřehnutelné elektrické proudění. Měření je založeno na skutečnosti, že elektrický proud prochází snadněji tekutinou v našich svalech než tukem. Tělesný tuk funguje jako izolace - snižuje schopnost procházení elektrického proudění - proto nemůže být vypočítán přímo. Místo toho je určen nepřímo z naměřené váhy použitím následujícího vzorce: Objem tělesného tuku = váha těla - hmotnost svalů.
Bazální neboli základní (klidový) metabolismus. Basic Metabolic Rate nám vypočítá základní potřebu kalorií na den (24h.) Základní znamená, že pokud budeme ležet celý den v posteli a nebudeme nic vymýšlet, nebo se nijak hýbat, tak budeme spalovat kalorie ve výši BMR. Tělo tyto kalorie spálí na fungování mozku, dýchání, fungování orgánů, krevní oběh a další životně důležité funkce těla.
BMI je zkratka Body Mass Index což v překladu znamená Index tělesné hmotnosti.Je jedním z nejpoužívanějších ukazatelů při měření obezity. Jednoduchým výpočtem tedy můžete zjistit v jaké kategorii se nacházíte a jakému vysokému zdravotnímu riziku se díky své váze vystavujete. BMI index platí pouze pro dospělé mezi 20 a 65 lety a nelze jej použít pro těhotné nebo kojící ženy ani pro jedince s nadměrně vypracovanými svaly. Dalším důležitým ukazatelem je také obvod pasu. Nejzávažnější je usazování tuku na břiše. Kritická hodnota pro obezitu je obvod nad 88 cm u žen a nad 102 cm u mužů. Zvýšené zdravotní riziko však vnímejte už od obvodu 80 cm u žen a 94 cm u mužů.
Klasifikace BMI
BMI | Vyhodnocení | Zdravotní rizika spojena s váhou |
---|---|---|
do 18,5 | Podváha | zvýšená až vysoká |
18,5 až 24,9 | Normální váha | žádná |
25 až 29,5 | Mírná nadváha | mírná |
30 až 34,9 | Obezita I. stupně | zvýšená |
35 až 39,9 | Obezita II. stupně | vysoká |
40 a více | Obezita III. stupně | velmi vysoká |
Zdravotní obtíže spojené s obezitou
S přibívajícím tukem v těle se zvyšuje zátěž na celý organizmus. S BMI nad 30 se výrazně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární choroby a oběhové problémy. Při BMI nad 30 je třeba vyhledat odbornou péči. Všeobecná výživová doporočení jsou v tomto případě nevhodná. Rady musí být šité na míru konkrétní osobě.
Kalorie je množství tepla potřebného k ohřátí jednoho gramu vody o 15° C o jeden stupeň. Ve skutečnosti se tímto slovem označuje tzv. velká kalorie neboli kilokalorie (1000 kalorií), zkráceně kcal). Tato jednotka udává množství energie dodané konzumací určité potraviny a výdej organismu (1 kcal = 4,18 kJ).
Metabolismus je souhrn veškerých dějů, které probíhají uvnitř organismu a které slouží k tvorbě využitelné energie a látek potřebných pro činnost organismu. Trvale probíhají pochody katabolické a anabolické v různé intenzitě. Katabolismus je rozklad látek za současného uvolnění energie. Je charakterizován chybějícími rezervami glykogenu a mobilizací nesacharidových zdrojů energie – tuků a bílkovin. Probíhá při zvýšení tělesné pohybové aktivity a při udržování životních funkcí. Anabolismus je tvorba látek, při které se energie spotřebovává, nabídka substrátů je vyšší než jejich okamžitá potřeba. Vytvářejí se energetické rezervy, dochází k obnově a novotvorbě tkání. Anabolické děje převažují v situacích, kdy je tělesná aktivita omezena. Zdrojem energie jsou živiny obsažené v potravě, které jsou enzymaticky rozkládány a vstřebávány v trávicí soustavě. Sacharidy se štěpí na jednoduché cukry (monosacharidy). Nejvýznamnější je glukóza. Tuky (lipidy) jsou rozloženy na mastné kyseliny a glycerol, bílkoviny (proteiny) na aminokyseliny. Tyto jednoduché látky pak vstupují do složitých transformačních procesů intermediárního metabolismu, kde je energie vázaná v různých součástech potravy měněna v jeden společný využitelný zdroj – adenozintrifosfát – ATP.
Lorem ipsum