Thajská polévka Hokkaido

Tato polévka Vás zahřeje na duši i na těle. Ideální do chladnějšího počasí. Navíc krásně zasytí. Nejde jen tak o ledajakou polévku. Suroviny a jejich kombinace jsou přímo lékem. Je dokázáno, že kombinace černého pepře, zázvoru a kurkumy je pomocníkem jak při prevenci, tak přimo uleví při nachlazení a virozách. Studie o kombinaci černého pepře a kurkumy jdou ale dále. Prokázali i účinek při léčbě proti rakovinému bujení. Do krve se díky blokování enzymů dostane více účinných látek (kurkuminu), než při samotném užití kurkumy. Delikatesa je i lékem a tak mé srdce plesá. 

Ingredience:

  • 1 kg dýně
  • Kurkuma (čerstvá nebo sušená)
  • Česnek
  • Zázvor (čerstvý)
  • Kardamon
  • Římský kmín
  • Černý pepř (čerstvě namletý)
  • Fenykl
  • Čili (dle chuti)
  • 1 trs citrónové trávy
  • Kokosové mléko

Postup:

Všechny suché přísady „koření“ si společně rozdrťte v hmoždíři, nebo mističce.

Dýni vydlabejte, nemusíte ji loupat. Hokkaido má měkkou slupku v polévce se rozvaří. Nakrájejte na větší kostky.

Na rozehřátém oleji osmahněte koření, přetlačte česnek. Přidejte dýni, promíchejte.

Zalijte vodou a kokosovým mlékem půl na půl tak, aby konečky dýně trčely z vody ven.

Pomlaťte citronovou trávu, aby uvolnila svoji vůni a chuť a vložte ji do polévky.

Vařte na středním plamenu až bude dýně měkká. Posolte a nechte mírně vychladnout.

Vytáhněte citrónovou trávu a šťávičku z ní vymačkejte do polévky.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru na hladký krém. Pokud bude polévka moc hustá přidejte trochu kokosového mléka nebo vody.

Polévku podávejte posypanou koriandrem, s kousky kozího nebo ovčího sýra a řapíkatým celerem nebo s nastrouhaným parmazánem. Výborné je také dýňové gomasio.

 

Dobrou chuť!